De gemeente Leiden en de marktcommissie hebben na hernieuwd overleg besloten dat er woensdag een markt mag worden gehouden op de Lammermarkt en de Beestenmarkt, waarbij alleen voedselkramen mogen komen te staan.

0.Als de markt woensdag goed en veilig verloopt, zal er in elk geval tot 20 mei wekelijks een woensdagmarkt op deze plek doorgaan. Ook wordt er dan gekeken of ook de zaterdagmarkt op de Lammermarkt en Beestenmarkt georganiseerd kan worden.

Zolang de coronamaatregelen gelden, kan er geen markt worden gehouden op de Aalmarkt, Botermarkt, Vismarkt en Nieuwe Rijn. Daar is niet genoeg ruimte voor wachtenden bij de kramen en passanten om de veilige afstand van 1,5 meter te bewaren.

Veel discussie over verplaatsing markt

Eerder was er veel te doen om de verplaatsing van de markt op de Nieuwe Rijn naar de Lammermarkt en Beestenmarkt. Maandag weigerden Leidse marktkooplui nog om de markt te verplaatsen.

Woensdag besloot burgemeester Lenferink om de markt op de Nieuwe Rijn te verbieden in lijn met de landelijke coronamaatregelen die de dag ervoor werden verlengd door het kabinet.

Na hernieuwd overleg is nu dus toch besloten om de woensdagmarkt op de Lammermarkt en Beestenmarkt te organiseren. Als de proef slaagt, zijn de Lammermarkt en Beestenmarkt de plek voor de woensdag- en zaterdagmarkt zolang de coronamaatregelen gelden.

Daarna keert de markt weer terug naar de Aalmarkt, Botermarkt, Vismarkt en Nieuwe Rijn. Mocht de proef niet succesvol zijn, dan wordt gekeken of er aanpassingen mogelijk zijn waardoor de markt alsnog door kan gaan.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.