Predikant Maarten Boersema van de Leidse Herengrachtkerk heeft de stoelen in zijn kerk, die sinds de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus leeg blijven, gevuld met 'selfies' van zijn kerkgangers. Zo lijkt de kerk minder leeg en gaat het hem makkelijker af om de diensten te leiden via de livestream.

Boersema vertelt aan Omroep West dat hij geïnspireerd raakte door een priester in de Italiaanse regio Lombardije, het epicentrum van de pandemie, die als eerst lege kerkbanken vulde met foto's. "We hebben een geloofsgemeenschap van ruim driehonderd mensen. We hebben zo'n honderd foto's ontvangen, waaronder enkele gezinsfoto's."

De diensten van Boersema, die tevens fotograaf is, zijn al enkele weken via het internet te volgen. Op die manier kunnen kerkgangers op zondag toch 'naar de kerk'.

Toch voelde het voor de predikant gek om voor een lege kerk te spreken. "Daarom vroeg ik om die foto's, zodat het toch lijkt alsof de mensen er zijn. Ook laten de foto's zien dat een geloofsgemeenschap, ondanks het feit dat samenkomsten niet meer toegestaan zijn, toch met elkaar, maar vooral met God verbonden is."