Het personeel van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp heeft dinsdag duizenden bloemen gekregen die als gevolg van de uitbraak van het coronavirus niet meer verkocht kunnen worden.

Met de acties werd het personeel in de zorg een hart onder de riem gestoken. "Het zijn momenteel spannende tijden om in het LUMC te werken", zegt Jaap van der Plas, teamleider van het beveiligingsteam van het LUMC.

Van der Plas vertelt dat de actie erg werd gewaardeerd door het personeel. "Dit was heel mooi. Veel collega's waren ook geëmotioneerd. Het zijn moeilijke tijden en dan is het mooi om te zien dat dit soort lichtpuntjes er ook zijn."

Bij het Alrijne Ziekenhuis werden ook vele bossen bloemen geleverd. Ook daar werd het gebaar zeer gewaardeerd.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.