De Leidse woensdagmarkt gaat woensdag door zonder non-foodmarktkramen. Door deze maatregelen in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus krijgen de overige kramen meer ruimte, waardoor minder mensen dicht bij elkaar komen. Afhankelijk van hoe de woensdagmarkt verloopt, wordt door de gemeente Leiden besloten of de zaterdagmarkt door kan gaan.

Ook marktlui die geen vaste standplaats hebben, mogen woensdag niet deelnemen aan de markt. Daarnaast zijn zitjes, statafels en proefplateaus die normaal bij de kramen te vinden zijn niet toegestaan. Met posters worden bezoekers nadrukkelijk opgeroepen om voldoende afstand van elkaar te bewaren.

Onder non-food vallen onder andere de kramen met bloemen, puzzels, dekbedden, horloges, telefoonhoesjes en drogisterijartikelen. De voorzitter van de Vereniging voor Ambulante Handel Leiden gaat in overleg met de gemeente om te bespreken of deze kramen wel op de zaterdagmarkt mogen staan.

De wijkmarkten in de Stevenshof (donderdag) en Merenwijk (vrijdag) gaan deze week ook door. Met de nieuwe maatregelen hoopt de gemeente dat de drukte beperkt wordt en dat ook de zaterdagmarkt door kan gaan. Die beslissing wordt later deze week genomen en wordt ook gebaseerd op het verloop van de woensdagmarkt.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.