Burgemeester Henri Lenferink denkt dat de Leidse woensdagmarkt deze week kan doorgaan. Er moet dan wel voor worden gezorgd dat er geen grote groepen mensen bij elkaar komen. Op dit moment wordt nagedacht over welke maatregelen daarvoor nodig zijn.

"Ik denk dat we dit goed met elkaar kunnen regelen", zegt de burgemeester over de woensdagmarkt. "Ik zie niet goed in waarom we de markt moeten verbieden. Wat dat betreft is het toch een grote openluchtsupermarkt."

Ook wethouder Yvonne van Delft (Economie) is op dit moment met anderen aan het nadenken over hoe het aantal mensen op de markt gereguleerd kan worden.

Op het Stadskantoor in Leiden zijn de meeste plekken leeg, want ook veel medewerkers van de gemeente Leiden werken thuis. Toch gaat een groot deel van de directe dienstverlening door. Zo kunnen paspoort en rijbewijs nog worden opgehaald. Ook wordt vuilnis, glas en papier gewoon opgehaald.

"Het is belangrijk om dat door te laten gaan", aldus Lenferink. "We moeten geen Italiaanse toestanden krijgen waar het vuil ophoopt op straat. Dat kunnen we nu nog goed organiseren en dat willen we zo lang mogelijk volhouden."

De burgemeester is ervan overtuigd dat Leiden de situatie aankan. "Ik zou het fijn vinden als iedereen zich realiseert dat dit buitengewone omstandigheden zijn. We moeten er met elkaar uitkomen. Dus let ook een beetje op elkaar. Laten we ervan overtuigd zijn dat we dit met elkaar aankunnen. Want dat kunnen we ook."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.