De Voedselbank in Leiden meldt minder levensmiddelen te hebben ontvangen van supermarkten sinds veel mensen zijn gaan hamsteren als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. De Voedselbank doet een oproep aan alle inwoners waarin het laat weten alle producten en hulp goed te kunnen gebruiken.

"We merken dat we minder levensmiddelen ontvangen van supermarkten die gewoonlijk voor onze normale toestroom zorgen", aldus Paula van Kesteren van Voedselbank Leiden.

Hoewel voorraden vanuit supermarkten teruglopen, krijgt Voedselbank Leiden wel hulp uit andere hoeken. "We worden veel gebeld door restaurants, cafés en scholen die hun voedsel willen doneren aan de Voedselbank. Daar zijn wij erg blij mee", vertelt Van Kesteren.

Door de maatregelen tegen het COVID-19-virus heeft Voedselbank Leiden te maken met het uitvallen van vrijwilligers. Veel van de vrijwilligers zijn namelijk al op leeftijd. Zij doen met het oog op het virus extra voorzichtig en blijven vaker thuis.

De Voedselbank meldt daarom dat iedereen welkom is om zich als reserve op te geven.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.