Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft donderdag het Clinical Artificial Intelligence and Research Lab (CAIRELab) geopend. Het expertisecentrum moet een verzamelplaats worden voor onderzoek naar de manier waarop kunstmatige intelligentie (AI) ingezet kan worden in de zorg.

Volgens het LUMC kan kunstmatige intelligentie de druk op de gezondheidszorg verlichten, de diagnoses verbeteren en ervoor zorgen dat behandelingen meer op de patiënt worden afgestemd. Met het expertisecentrum wil het LUMC onderzoek naar AI in de zorg versnellen.

"Het is wel zaak om de veronderstelde effecten van kunstmatige intelligentie te meten, om de meerwaarde ervan voor de patiënt en maatschappij vast te kunnen stellen. Ook daar wordt in het CAIRELab veel aandacht aan besteed", vertelt Mark van Buchem, bestuurder van het CAIRELab en afdelingshoofd Radiologie bij het LUMC.

Eén van de projecten die onder het expertisecentrum valt, is spraakherkenning in de spreekkamer van de dokter. Gesprekken tussen artsen en patiënten worden opgenomen, getranscribeerd en door kunstmatige intelligentie meteen samengevat. Volgens het LUMC zou de dokter hierdoor tijdens het gesprek geen aantekeningen meer hoeven maken en de aandacht volledig op de patiënt kunnen richten.

Het project heeft afgelopen jaar in pilotfase meegedraaid in de spreekkamer en wordt in 2020 doorontwikkeld naar een productversie. Deze zou dan door meerdere instellingen gebruikt kunnen worden, schrijft het LUMC.

Kunstmatige intelligentie wint terrein in de zorg. Onderzoekers van het Radboudumc hebben begin januari nog een systeem ontwikkeld dat met behulp van kunstmatige intelligentie de agressiviteit van prostaatkanker kan herkennen. Het systeem kan volgens de onderzoekers de mate van agressiviteit van de tumor beter vaststellen dan pathologen.