Museum Volkenkunde in Leiden zoekt zesduizend plastic flessen voor een nieuw kunstwerk dat wordt gemaakt door kunstenaar George Nuku.

Het stuk is onderdeel van de nieuwe tentoonstelling Een zee van Eilanden - Topstukken uit Oceanië, die op 21 februari opent. Flessen kunnen, schoongespoeld en ontdaan van etiket, worden ingeleverd bij het museum.

Het kunstwerk van Nuku heet BOTTLED OCEAN 2120. De kunstenaar is afkomstig uit de Ngāti Kahungunu-stam in Nieuw-Zeeland. Nuku heeft inmiddels meer dan vijftig grote projecten voor internationale musea en kunstinstellingen op zijn naam staan.

Zijn kunstwerk moet een denkbeeldige onderwaterwereld vol zeedieren voor gaan stellen. De kunstenaar wil tegelijk hoop én een waarschuwing voor de toekomst geven.

Nuku komt in de weken voor de opening werken aan zijn installatie, samen met het publiek. Wie mee wil werken, kan zich via de website van het museum aanmelden.

In de tentoonstelling zijn verder oude objecten als altaarbeelden, gigantische visserskano's en hedendaagse kunst van internationale musea uit onder meer Parijs en Stuttgart te zien. Ook laat Volkenkunde met de eigen collectie de culturele rijkdom van Oceanië zien.