De politie start een grootschalig opsporingsonderzoek rondom zedenincidenten in het centrum van Leiden. Dinsdag werd een 24-jarige vrouw door een onbekende man bedreigd en aangerand in de Doelensteeg.

De politie gaat in de avond en nacht meer uren surveilleren in de binnenstad en gaat actief op zoek naar getuigen van aanrandingen en verdachte situaties.

Daarnaast gaat de recherche extra ingezet worden en zo mogelijk DNA en camerabeelden verzamelen. Leidse studenten worden geadviseerd in de avond en nacht zoveel mogelijk met elkaar naar huis te lopen of fietsen.

De politie start het grote opsporingsonderzoek naar aanleiding van "informatie over zedendelicten in het centrum" en de aanranding van afgelopen dinsdag. Begin november meldde gemeente Leiden nog geen extra maatregelen te zullen nemen.

De politie werkt in het opsporingsonderzoek nauw samen met een specialistisch zedenteam van de Eenheid Den Haag, de gemeente en studentenverenigingen.

Niet meer incidenten, wel veel onrust

Er zijn niet meer gemelde zedendelicten dan in 2018, maar de politie "neemt de zaken zeer hoog op en begrijpt de onrust". In heel Leiden vonden vorig jaar 37 aanrandingen en zeventien verkrachtingen plaats. Dit jaar werden tot 16 november 38 mensen aangerand en vijftien mensen verkracht, voornamelijk jonge vrouwen.

De politie heeft begin dit jaar twee personen aangehouden op verdenking van een zedenmisdrijf. Het gaat om een 20-jarige man uit Leiden en een 31-jarige man uit Sassenheim. Beiden zitten nog vast.

In gesprek met studentenverenigingen

De gemeente en de politie hebben donderdagavond een gesprek gehad met een afvaardiging van studentenverenigingen, omdat daar grote onrust is ontstaan na de incidenten. De politie heeft vragen beantwoord, adviezen gedeeld en de studenten gevraagd altijd aangifte te doen als dat nodig is.

Ook is er een wijkagent gekoppeld aan de verenigingen. Hij fungeert als aanspreekpunt en kan studenten helpen om aangifte te doen als ze bijvoorbeeld zelf slachtoffer zijn geworden.

Politie: Deel camerabeelden en bel 112 bij verdachte situaties

De man die dinsdag de 24-jarige vrouw lastigviel is nog voortvluchtig. Volgens een signalement van de politie gaat het om een man in de leeftijd van 18 tot 25 jaar met een normaal postuur en kort, donker haar.

Iedereen die slachtoffer is geworden van aanranding of verkrachting wordt verzocht zich te melden.

De politie roept verder iedereen op verdachte situaties te melden via 112 en zo mogelijk camerabeelden te delen bij verdachte situaties. Foto's delen van mogelijke verdachten op sociale media wordt met klem afgeraden.