Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Rotterdam twee jaar cel geëist voor een zware vuurwerkontploffing tijdens afgelopen jaarwisseling aan de Schubertlaan in Leiden. Vijf kinderen en twee volwassenen liepen daarbij brandwonden en tijdelijke gehoorschade op.

De verdachte nam door zijn handelen volgens het OM onverantwoorde risico's voor de veiligheid van anderen. Hij stak het zware illegale vuurwerk af middenin een woonwijk met kinderen. Door het afsteken van dit soort vuurwerk bezorgde hij zijn buurt bovendien al jaren overlast.

Door de gevaren waaraan hij anderen heeft blootgesteld en het letsel en de schade die door zijn handelen zijn ontstaan, vindt de officier van justitie een forse straf op z'n plaats.

De grote explosie vond plaats kort nadat de verdachte het vuurwerk had aangestoken. Zeven mensen raakten gewond. Het letsel bestond uit brandwonden en in één geval tijdelijke gehoorschade. Ook zorgde de ontploffing voor schade aan meerdere woningen.

Verdachte had 150 kilo zwaar illegaal vuurwerk

De verdachte stond donderdag naast de ontploffing ook terecht voor het bezit van meer dan 150 kilo zwaar illegaal vuurwerk in zijn bestelbus en de door hem gehuurde garagebox. Ook vond de politie vuurwerk waar de verdachte aan zou hebben 'geknutseld'.

De rechtbank doet op 19 december uitspraak in de zaak.