De hydrauliekleiding van de Rembrandtbrug bij het Galgewater heeft het zaterdagmorgen begeven toen Pakjesboot 071 van Sinterklaas werd doorgelaten. Er lekte olie uit het bedieningssysteem, wat leidde tot een grote olievlek.

Er is de nodige vervuiling opgetreden, omdat de vlek pas zondag is bestreden.

De brug bleef zaterdag door de kapotte leiding openstaan, waardoor de olie uit het bedieningssysteem in het water stroomde.

De brandweer, medewerkers van de gemeente Leiden en aannemer Griekspoor waren aanwezig om de storing te verhelpen. Dat lukte uiteindelijk rond 17.30 uur.

Om te voorkomen dat de olie zich verder verspreidde, werd zaterdag een oliescherm in het water gelegd. Maar dat gebeurde pas na verloop van tijd. De olievlek dreef tot bij de Bostelbrug aan het begin van de Apothekersdijk.

Zondag lag de olie nog op het water, onder andere op het water van de Beestenmarkt tot voorbij de Turfmarktburg bij de Oude Vest.

Een gespecialiseerd bedrijf, Ecoloss, is zondag ingeschakeld om de olievlek te bestrijden. De olie werd niet van het water geschept, maar besproeid met bacteriën die de olie afbreken.