Meer dan vijftig basis- en middelbare scholen in omgeving Leiden zijn woensdag dicht gegaan vanwege de landelijke lerarenstaking voor beter onderwijs, blijkt uit een landelijke stakingkaart van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Onder andere scholen in Leiderdorp, Oegstgeest en Leiden gingen dicht. Volgens een woordvoerder van het AOb zijn er mogelijk meer scholen dichtgegaan.

Van de scholen die onder onderwijskoepel SCOL vallen, bleven de deuren van de Joppenzschool, de Leidse Houtschool, de Zwaluw en de Ley gesloten. Bij de Singelschool, de Pacellischool en de Josephschool viel een aantal groepen uit. Bij de Springplank en de Astronaut werd niet gestaakt. Bij het voortgezet onderwijs wrtf door een deel van de docenten ook gestaakt, maar de scholen zelf beven open.

De leraren staakten juist nu omdat de Tweede Kamer woensdag vanaf 10.15 uur debatteerde over de onderwijsbegroting.

Financiële bijdrage toegezegd

Vier op de tien scholen in Nederland heeft een structureel lerarentekort. Vorige week zegde het kabinet een financiële bijdrage van 460 miljoen euro toe voor het onderwijs. Daarop werd de staking door de AOb afgeblazen, maar dit was tot grote onvrede van veel mensen uit het onderwijs.

Eenmalig een investering van 460 miljoen euro is namelijk niet genoeg om het probleem op te lossen, stellen de leraren. Er moet structureel geld bij. Daarom ging de staking toch door.

Meer dan 4.300 scholen in Nederland bleven woensdag dicht vanwege de grote onderwijsstaking.