De weggestuurde Leidse politiechef Fatima Aboulouafa heeft aangifte gedaan tegen minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wegens smaad en laster, zegt haar juridisch adviseur Karim Aachboun maandag tegen de NOS.

"Het kan niet zo zijn dat een leidinggevende wordt afgestraft, omdat zij naar eer en geweten heeft gehandeld met betrekking tot de aan haar gemelde misstanden binnen de politie", aldus Aachboun tegen de NOS.

Volgens Grapperhaus was de kritiek van de politiechef echter niet de reden voor haar gedwongen vertrek, schreef hij vorige week in een brief aan de Tweede Kamer. Aboulouafa spreekt dit tegen en doet daarom aangifte tegen de minister.

Aboulouafa werd vorige maand op non-actief gesteld nadat ze zich in juni kritisch had uitgelaten over discriminatie en machtsmisbruik binnen de politie.

Aboulouafa mag niet terugkeren bij de eenheid

Vorige week werd duidelijk dat Aboulouafa niet mag terugkeren bij haar eenheid in Den Haag, waar Leiden onder valt.

Haar kritische houding zou bij haar directe collega's tot te veel spanning hebben geleid, waardoor er een onwerkbare situatie zou zijn ontstaan. Aboulouafa gaf als politiechef leiding aan 130 agenten.

Onderzoek naar discriminatie loopt nog

Ondertussen onderzoekt het team Veiligheid Integriteit en Klachten van de Haagse politie mogelijke misstanden binnen het politiebureau Hoefkade in de Haagse Schilderswijk. Daar zou sprake zijn van discriminatie.

Aboulouafa was daar eveneens werkzaam. De berichtgeving over de problemen bij bureau Hoefkade hebben volgens de politie niet tot de onwerkbare situatie geleid.