De gemeente Leiden gaat alle gevonden voorwerpen die tussen 2012 en 2018 zijn binnengekomen veilen. De opbrengst zal naar een nog onbekend goed doel gaan.

De gemeente is van mening dat de spullen waarschijnlijk niet meer opgehaald zullen worden. Het gaat om ongeveer 150 sieraden en diverse portemonnees. Eigenaren hebben nog twee weken de tijd om hun voorwerpen op te halen.

"We hebben heel veel moeite gedaan deze voorwerpen weer bij de originele eigenaren terug te krijgen, maar op een gegeven moment moet je constateren dat dat niet meer gaat gebeuren", legt wethouder Yvonne van Delft uit. "Daarom willen we nu dat een goed doel ervan gaat profiteren."

De spullen hebben allemaal gedurende de minimale wettelijke termijn op de website gestaan. Bovendien kan de gemeente aantonen dat er voldoende inspanning is geleverd om de eigenaren van de voorwerpen terug te vinden.

Voorwerpen tot 450 euro moet de gemeente drie maanden bewaren. Voor sieraden hanteert de gemeente standaard de termijn van een jaar, omdat het hier om voorwerpen kan gaan met een emotionele waarde. De meeste sieraden werden gevonden bij het LUMC.

Elke vier jaar veilen

Voor 2012 waren gevonden spullen de verantwoordelijkheid van de politie. Daarna is die verantwoordelijkheid overgedragen naar de gemeente. Een deel van de voorwerpen wordt door de gemeente bewaard en een deel door de vinders zelf.

De spullen die ná april 2018 zijn gevonden, blijven de komende vier jaar beschikbaar. De gemeente wil vanaf nu elke vier jaar de overgebleven gevonden voorwerpen gaan veilen.