Wethouder Martine Leewis van GroenLinks heeft dinsdagavond afscheid genomen van de Leidse gemeenteraad.

Leewis was anderhalf jaar lang wethouder in Leiden. Ze legt haar functie neer omdat ze vindt dat het "politieke spel niet voor haar is gemaakt". "Het politieke deel is onwijs belangrijk, anders komt het niet voor elkaar, maar die functie verdient iemand die dat heel goed kan en er plezier in heeft", laat zij weten.

In een speciale bijeenkomst van de gemeenteraad heeft Leewis dinsdagavond afscheid genomen van het wethouderschap. Ze werd toegesproken door burgemeester Henri Lenferink, die zei de "door-en-door groene wethouder" te gaan missen. "Martine kon verbindend en de-escalerend optreden en van water wist ze altijd meer dan anderen", aldus Lenferink.

Aanstaande donderdag wordt Ashley North, de huidige fractievoorzitter van de Leidse fractie van GroenLinks, voorgedragen als nieuwe wethouder. Hij zal vrijdagochtend zijn nieuwe werkkamer in het Leidse stadhuis betrekken.

North gaat de portefeuilles van Leewis, namelijk Duurzaamheid, Mobiliteit en Beheer Openbare Ruimte, een op een overnemen.