Het nieuwe Naturalis Biodiversity Center in Leiden, dat is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Neutelings Riedijk, heeft woensdagavond de Rijnlandse Architectuur Prijs gewonnen.

De winnaars werden bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van het Rijnlands Architectuur Platform (RAP) in Scheltema in Leiden.

De vakjury van het RAP moest een keuze maken tussen negen bijzondere architectonische projecten uit de Leidse regio. Het ontwerp van Naturalis werd geroemd om het "niet-Nederlandse, sacraal museale gevoel" dat het gebouw oproept.

Architect Michiel Riedijk van Neutelings Riedijk Architecten is vereerd met de bekroning van het ontwerp."We hebben een gebouw ontworpen dat op krachtige evocatieve wijze uitdrukking geeft aan het begrip biodiversiteit, de evolutie en de pracht van de natuur."

Ook adjunct-directeur van Naturalis, Jeroen Snijders, is trots op het ontvangen van de prijs. "De architect heeft een prachtig ontwerp gemaakt waarmee we nu en in de toekomst onze bijdrage kunnen leveren aan biodiversiteitsbehoud. En waar we aan onze bezoekers, jong en oud, onze liefde voor de natuur kunnen overdragen", aldus Snijders.

Naturalis opende op 31 augustus haar deuren na een verbouwing van 2,5 jaar. Het bestaande gebouw werd gerenoveerd en heringericht tot depot en kantoor. Daarnaast is aan het nieuwe museum een groot en licht atrium toegevoegd.

De architect liet zich bij het ontwerp en de materiaalkeuze inspireren door de natuur.

Sinds de heropening heeft Naturalis al ruim tachtigduizend bezoekers ontvangen.