Duizenden mensen uit Leiden en omgeving vieren op woensdag en donderdag het Leidens Ontzet. Tijdens het volksfeest wordt de bevrijding van de Spanjaarden in 1574 tijdens de Tachtigjarige Oorlog gevierd.

Op donderdagmiddag is de Grote Optocht: een stoet van praalwagens, muziek, bijzondere acts uit binnen- en buitenland en heel veel Leidse figuranten. (Foto: Pro Shots)

De Grote Optocht wordt al meer dan honderd jaar georganiseerd en wordt jaarlijks druk bezocht. De optocht start op de Zoeterwoudesingel en gaat via onder meer de Breestraat naar de Hoge Rijndijk, het eindpunt. (Foto: Pro Shots)

De Grote Optocht heeft ieder jaar een thema. Het thema van dit jaar is 'Jong Geleerd'. (Foto: Pro Shots)

Tijdens de optocht hingen er dreigende wolken boven de stad. (Foto: Pro Shots)

Op 3 oktober zijn de meeste Leidenaren vrij en kunnen ze een bezoek brengen aan de kermis of andere activiteiten die worden georganiseerd. (Foto: Pro Shots)

Zo staan er door de hele binnenstad marktkraampjes waar van alles te kopen is. (Foto: Pro Shots)

Op woensdagavond was er kermis in de binnenstad. Honderden mensen uit Leiden en omgeving liepen langs de felverlichte attracties. (Foto: NU.nl/Martijn van Delft)

Ook vonden er op woensdagavond door de hele binnenstad feesten plaats die druk bezocht werden. Tijdens de feesten bleef de sfeer gemoedelijk, maar werden wel elf mensen aangehouden. (Foto: Sleutelstad)