De ingang van het station Leiden Centraal wordt op 2 oktober om 13.15 uur omgetoverd tot een stadspoort, geïnspireerd op de Koepoort. De opening van de poort is het startsein voor de kermis van het Leidens Ontzet.

Rik Kamps, de voorzitter van de 3 October Vereeniging, opent de poort samen met NS-stationsmanager Hidde Barneveld. Zij worden daarbij geassisteerd door acteurs van de Leydse KluchtenCompagnie, die de Spaanse overheersers naspelen.

"Samen met de 3 October Vereeniging willen we Leidens Ontzet al op het station laten starten", aldus de stationsmanager.

De Koepoort is een voormalige stadspoort en werd vlak voor het beleg van Leiden in 1572 buiten gebruik gesteld. Na het Leidens Ontzet werd de poort weer geopend, waarna deze uiteindelijk in 1864 werd gesloopt.

NS zet langere treinen in tijdens Leidens Ontzet

De NS zet tijdens Leidens Ontzet, op woensdag 2 en donderdag 3 oktober, langere treinen in, zodat bezoekers van de feesten veilig thuis kunnen komen.

Daarnaast rijdt er in de nacht van 3 op 4 oktober een extra sprinter om 2.01 uur naar Rotterdam.

Omdat er op woensdag en donderdag geen nachttreinen rijden naar Delft, zet de NS extra nachtbussen in tussen Den Haag Hollands Spoor, Delft en Rotterdam.