Wethouder Martine Leewis (Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte) heeft donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Leiden haar ontslag aangekondigd.

"Wethouder is een prachtige baan, maar niet voor mij", zei Leewis. Vervolgens werd de reguliere gemeenteraadsvergadering voor een half uur geschorst. Daarna vond er een kort debat plaats, waarin Leewis herhaalde dat er geen politieke aanleiding was voor haar aftreden.

Leewis, naast Yvonne van Delft een van de twee wethouder namens GroenLinks, vertrekt na de volgende gemeenteraadsvergadering op 17 oktober.

Burgemeester Henri Lenferink laat in een eerste reactie weten dat "het college uiteraard respect heeft voor haar keuze". "We zien en voelen dat het ook verdrietig is dat ze weggaat, in eerste instantie voor Martine zelf, maar ook voor de rest van het team, dat haar heeft leren kennen als een heel prettige collega."

De gemeente laat weten dat Leewis nog in functie blijft tot haar opvolger bekend is. "De werkzaamheden voor de portefeuille Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte worden dan ook niet tijdelijk overgedragen aan een van de collegeleden", aldus de gemeente op haar website.

Het indienen van haar ontslag betekent wel dat ze over uiterlijk dertig dagen afscheid moet nemen. Fractievoorzitter van GroenLinks Ashley North gaat daarom zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe kandidaat die hij over dertig dagen kan presenteren.