De Geuzenintocht in Leiden vindt donderdag voor het derde jaar op rij plaats. De geuzen varen donderdagmiddag rond 15.45 uur de stad binnen. Dit is de planning van de dag.

Donderdag varen de geuzen rond 14.55 uur de Witte Singel op bij het Galgewater. Ze vervolgen hun tocht via Vliet, Steenschuur, Nieuwe Rijn/Herengracht en de Oude Rijn. Vervolgens varen ze langs het Waaghoofd richting Apothekersdijk.

Op de voorplecht van het eerste schip dat aanmeert bij de Catharinabrug aan de Aalmarkt staat geuzenadmiraal Louis Boisot. Wie de rol dit jaar vertolkt, blijft een verrassing tot het moment dat de vloot de stad binnenvaart. Vorig jaar nam oud-wethouder Robert Strijk die taak op zich en in 2017, bij de eerste intocht, was dat de bekende Leidenaar Peter Labrujère.

De geuzen worden donderdag vergezeld door hun collega's van de 1 Aprilvereniging uit Brielle en de 8 October Vereeniging uit Alkmaar. Sinds 2017 is de geuzenvloot het officiële openingsonderdeel van het Leidens Ontzet.

Inschrijving voor haring, hutspot en wittebrood

Na de intocht gaan de deuren van De Waag open, waar om 16.30 uur de inschrijving start voor de uitdeling van haring, hutspot en wittebrood die op 2 oktober wordt gehouden op de Hooglandse Kerkgracht.

Het thema van de viering is dit jaar 'Jong geleerd, oud gedaan'. Omdat dit jaar bij de hutspotmaaltijd gebruikgemaakt wordt van biologisch afbreekbare bordjes en bestek, zijn de kosten voor de maaltijd iets hoger. Alle deelnemers aan de hutspotmaaltijd krijgen dit jaar een gratis eco-glas van de 3 October Vereeniging.