Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft maandagmiddag de twee nieuwe woontorens rond het Bètaplein in Leiden officieel geopend. In de torens bevinden zich 467 nieuwe studentenkamers.

De twee complexen vormen het tweede deel van de campus bij Lammenschans, die is ontworpen door Mecanoo Architecten. In 2015 werden er al ruim zeshonderd woningen in gebruik genomen. Volgend jaar volgt het laatste deel.

Dat de campus er is gekomen, is het resultaat van de Leidse Taskforce Studentenhuisvesting, waarin onder meer de onderwijsinstellingen, huisvester DUWO en de gemeente Leiden zijn vertegenwoordigd.

Bij de bijna vijfhonderd nieuwe studentenwoningen gaat het alleen om zelfstandige eenheden, waarbij elke student over eigen voorzieningen beschikt.

Met de oplevering van de twee complexen nadert de Leidse Schans haar voltooiing. Het laatste gebouw wordt op dit moment gebouwd en wordt naar verwachting begin 2021 opgeleverd.

Daarin worden nog eens ruim vierhonderd appartementen gerealiseerd, verdeeld over drie complexen. De inschrijving voor de verhuur van die woningen start over een jaar.