De gratis Waagfietsenstalling onder warenhuis Hudson’s Bay in de binnenstad van Leiden is vanaf maandag ook 's avonds geopend.

Fietsen kunnen gratis worden gestald van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 en 1.00 uur, en op zondagen tussen 11.00 en 22.00 uur.

De gemeente Leiden hoopt met de verruiming van de openingstijden dat er minder fietsen worden gestald op de stoepen van de Breestraat.

"De nieuwe openingstijden zijn onderdeel van een proef in 2019 en 2020, waarmee wethouder Martine Leewis inzet op het stimuleren van het fietsen in de binnenstad", zo laat de gemeente Leiden weten.

Leiden is de derde fietsstad van Nederland en twee van de drie Leidenaren fietst dagelijks. De gemeente wil het fietsgebruik verder stimuleren. Niet alleen met de ruimere stallingsmogelijkheden, maar ook door fietspaden te verbeteren en extra fietsenstallingen in de binnenstad en bij wijkwinkelcentra te realiseren.

Start op de eerste dag van de EL CID-week

De aanleiding voor de ruimere tijden is de wens van zowel centrumondernemers als de gemeenteraad. In lijn met de wens van raadsleden is de start op de eerste dag van de Leidse introductieweek El CID. Hiermee kunnen de ruim 3.500 nieuwe Leidse studenten meteen kennismaken met de Waagstalling.

De fietsenstalling, met ingangen aan de Breestraat (naast de Hudson’s Bay) en de Aalmarkt (naast de Waag), biedt plaats aan maximaal 880 fietsen. Er zijn altijd twee medewerkers aanwezig die toezicht houden.