De omstreden inzending van het Leids Mediafonds voor de Galjaardprijs blijft gehandhaafd, heeft het Leidse college van burgemeester en wethouders maandag geantwoord op vragen van de VVD.

Raadslid Juliette Gilissen ergerde zich aan de inzending omdat de Galjaardprijs, zo vindt ze, een prijs is voor voorlichters. "Terwijl de journalistiek juist onafhankelijk verslag doet."

Het college vindt daarentegen dat "communicatie" een breed begrip is, waar onafhankelijke journalistiek prima in past. "Voorlichting is slechts een onderdeel van communicatie", aldus de gemeente die de inzending niet wil intrekken.

Het Leids Mediafonds geeft volgens het college een impuls aan communicatie in bredere zin. Het fonds zelf borgt, via een onafhankelijke stichting met een eigen bestuur, de onafhankelijkheid van de journalistiek bij het toekennen van de aanvragen, zo vindt de gemeente.

Inzending Leiden schopt het tot longlist

De Leidse inzending heeft het inmiddels overigens geschopt tot de longlist van genomineerde projecten. In totaal gaan 20 van de 36 projecten door naar de volgende ronde. Die genomineerde projecten scoorden het hoogst op de drie criteria inspiratie, innovatie en impact.

De projecten worden nu voorgelegd aan de vakjury.

Eind augustus worden vijf finalisten voor de prijs bepaald. De finalisten krijgen een plek in het programma van het Nationale Congres Publieke Communicatie, de vernieuwde Galjaarddag. Dit congres vindt plaats op 31 oktober en aan het eind van deze middag wordt de winnaar van de Galjaardprijs 2019 bekendgemaakt.