RAP Leiden heeft zaterdag, op de Dag van de Architectuur, de longlist bekend gemaakt met gebouwen die dit jaar in aanmerking komen voor de RAP071, de Rijnlandse Architectuur Prijs.

Onder de projecten op de lijst bevinden zich onder andere het vernieuwde Museum De Lakenhal, de Fietsbrug Katwijk-Oegstgeest, Het Buitenhuis in Zoeterwoude en daarnaast 21 andere bijzondere gerealiseerde ontwerpen, allen afkomstig uit de tien deelnemende gemeenten in de Leidse regio.

Juryvoorzitter Thijs Asselbergs is onder de indruk van de selectie en heeft zin in 'de uitdagende klus' die het bepalen van de winnaar van deze tweejaarlijkse prijs zal worden: "De longlist van de projecten kent een prachtig en breed scala van verschillende projecten uit de regio. Van knap gerestaureerd rijksmonument tot het verbeteren van openbare ruimten, van strakke nieuwbouw tot vernieuwingen van bestaande gebouwen. Alle schaalniveaus zitten hier tussen met telkens verschillende contexten en programma's. Als jury zien we uit naar een winnaar waar elke architectuurliefhebber trots op kan zijn."

De komenden maand buigt een jury zich over de selectie om tot een shortlist te komen. Op 4 september wordt de shortlist bekend gemaakt en kunnen inwoners uit de regio online een stem uitbrengen op hun favoriete gebouw via www.rapleiden.nl.

Bij de voorgaande twee edities brachten ruim 4.500 mensen een stem uit.