Het eerste deel van de herinrichting van de Mare- en Rijnsburgersingel in Leiden nadert voltooiing. Hoewel het Singelpark in eerste instantie aan de stadszijde moet zorgen voor een groen wandel- en verblijfsgebied, wordt ook de buitenring gefaseerd aangepakt.

Een jaar geleden werd begonnen met de herinrichting van de Maresingel en de Rijnsburgersingel. Die zijn inmiddels van gevel tot kade opnieuw ingericht met een smallere rijbaan, de auto is hier voortaan te gast, en een breed wandelpad langs het water.

De kaalslag die begin vorig jaar plaatsvond, toen zo’n beetje alle bomen langs de twee singels werden omgehakt, is inmiddels deels hersteld. Er zijn nieuwe bomen aangeplant. Volgens de gemeente passen die beter en komt er meer variatie. Dat laatste komt de biodiversiteit dan weer ten goede.

De oorspronkelijke bomen moesten wijken omdat ze in de weg stonden. Voor de verharding van die wandelpromenade heeft de gemeente gekozen voor een natuurproduct dat water en lucht doorlaat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld asfalt. "Goed voor de bomen langs de singel en het ziet er ook nog eens mooi uit", aldus de gemeente Leiden.

Berm wordt ingezaaid met kruidenmengsel

De berm tussen wandelpad en water wordt op een later moment door de aannemer ingezaaid met een kruidenmengsel van onder andere fluitenkruid en vingerhoedskruid.

De eerste bloemen zoals blauwe druifjes en anemonen bloeien in het vroege voorjaar, daarna komen de kruiden tot bloei. De berm wordt twee keer per jaar gemaaid. Een kruidenmengsel heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. Dit betekent dat het eindresultaat over een aantal jaren zichtbaar is.