Visboer Youssef Ferhauani van Vishandel Topvis moet vertrekken van de Leidse zaterdagmarkt. Het aanbod van vis is volgens de gemeente namelijk oververtegenwoordigd op de markt.

De gemeente heeft Ferhauani een nieuwe plek aangeboden ter hoogte van het Stadhuisplein, rechts van de visfontein. Omdat hij naar eigen zeggen "niet moeilijk" wilde doen, heeft hij daar aan meegewerkt. Hij kreeg echter niet lang daarna te horen dat hij ook daar moet vertrekken.

"De nieuwe standplaats bleek ten onrechte verleend", weet voorzitter Soufian El Marsse van de Leidse afdeling van de Vereniging voor Ambulante Handel. "Een andere marktkoopman had een ouder recht op die plek en daarom moest Youssef opnieuw verhuizen."

Op de Leidse zaterdagmarkt staat nu echter een nieuwe visboer. Ferhauani: "En die bakt op die plek ook gewoon vis, terwijl ik om die reden weg moest."

De Leidse gemeenteraad stelde vorige week een nieuwe marktverordening vast. Daarin speelt "branchering" een grote rol. Groente en fruit, maar ook vis en olijven en andere exotische producten zouden zijn oververtegenwoordigd op de Leidse centrummarkt. Dat moet volgens de gemeente veranderen en dus wordt ingezet op het aantrekken van marktkooplui met andere producten.