Bij de algemene ledenvergadering van de 3 October Vereeniging in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden is vrijdagavond het thema bekend gemaakt van de viering van dit jaar: ‘Jong Geleerd’.

Commissaris Guido Marchena legde uit wat er zoal aan die keuze ten grondslag lag: "Leiden viert dit jaar allerlei jubilea en veel van die mensen en organisaties hebben met elkaar gemeen dat ze in Leiden gevormd zijn."

"Rembrandt natuurlijk", vervolgt Marchena, "maar ook de Zangeres Zonder Naam en ook de Universiteit is in de voorbije 444 jaar in Leiden tot wasdom gekomen."

Het Leidens Ontzet wordt jaarlijks in Leiden gevierd ter herdenking van de belegering van deze stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574.

Herbruikbare producten gebruikt bij Leidens Ontzet

De gemeente Leiden heeft eerder dit jaar besloten dat bij alle festivals in de stad verplicht gebruik gemaakt moet worden van ecoglazen. Deze herbruikbare hardplastic drinkbekers worden vanaf de komende viering van Leidens Ontzet voortaan altijd gebruikt.

De 3 October Vereeniging omarmt dat en deelt aan alle leden die zich inschrijven voor de grote hutspotmaaltijd op de Hooglandse Kerkgracht zo’n ecoglas gratis uit. Bovendien doet de vereniging er nog een schepje duurzaamheid bovenop. De hutspot wordt niet meer geserveerd in plastic bakjes, maar in biologisch afbreekbare exemplaren.