Automobilisten moeten de komende 2,5 jaar deels links rijden op verkeersknooppunt Leiden West bij de A44. De oorzaak is de aanleg van een uniek kruispunt in Nederland.

De aanleg van deze eerste 'gevlochten diamantaansluiting' is nodig om de doorstroming van het verkeer op de N206 te garanderen tijdens de werkzaamheden aan de RijnlandRoute.

Het verkeer sorteert eerder links voor en rijdt daardoor over een korte afstand aan de linkerkant van de weg. Er blijven twee keer twee rijbanen voor gemotoriseerd verkeer beschikbaar.

Comol5 presenteerde de plannen voor dit kruispunt twee jaar geleden. Nu worden ze daadwerkelijk uitgevoerd. In Amerika wordt deze methode vaker toegepast en heet het Diverging Diamond Interchange.

Herinrichting verkeersknooppunt

Bij het verkeersknooppunt wordt al even gewerkt aan de herinrichting. Het restaurant van McDonald’s is inmiddels verdwenen, evenals het transferium en de loopbrug over de N206.

Fietsers en voetgangers blijven op hun eigen paden. De nieuwe aansluiting met de A44 gaat op 27 mei 2019 in werking. De A44 blijft open tijdens de werkzaamheden.