De verschillende onderdelen van de jaarlijks terugkerende Lakenfeesten moeten meer met elkaar worden verbonden. Daar wil de organisatie, die dit jaar sterk is uitgebreid, de komende jaren naartoe werken.

Inhoudelijk moet het vierdaagse Stadsfestival de Lakenfeesten vooral een feest der herkenning blijven met populaire onderdelen als de Drakenbootraces, de Peurbakkentocht, het Gouden Pet straatmuzikantenconcours en het Leids Bierfestival. Ook de samenwerking met Leiden Culinair dat in dezelfde periode weer wordt gehouden op de Lammermarkt blijft bestaan.

Maar niet alles moet blijven zoals het was, vinden de organisatoren. Als het aan het hen ligt, wordt de verbinding met het verleden de komende jaren weer meer gezocht. Naar het textielverleden van Leiden bijvoorbeeld. Ook moet met name de Peurbakkentocht weer terug naar de oorspronkelijke bedoeling.

"Als iedereen meer rekening met elkaar houdt, komen alle deelnemers ook beter tot hun recht", zegt Nilles Raken, een medeorganisator die hoopt dat een dringende oproep voldoende zal zijn op de mentaliteitsverandering in gang te zetten. "We zijn niet zo van het verbieden, maar we willen deze verandering wel echt heel graag."

Stadsfestival de Lakenfeesten wordt dit jaar gehouden van 27 tot en met 30 juni. Het hele programma staat op www.lakenfeesten.nl/programma.