Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag 240 uur werkstraf geëist en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden tegen een 29-jarige Leidenaar die wordt verdacht van de illegale verkoop van alles-in-een-abonnementen van een internet-tv-telefoon-provider. De provider eist een schadeloosstelling van 750.000 euro.

Dat meldt het OM donderdag. De man zou de code van de provider hebben gekraakt en deze via een tweedehandswebsite hebben verkocht. Naast de abonnementen verkocht hij ook zogenaamde dreamboxes, waarmee illegaal zenders kunnen worden bekeken op tv.

De vele honderden afnemers van de man betaalden jaarlijks een bedrag voor de abonnementen dat gelijk staat aan een maandbetaling. Een aantal van zijn afnemers betaalde hij om als helpdesk op te treden voor andere afnemers.

Hij verklaarde tijdens de zitting dat hij zijn illegale praktijken eerst als hobby deed, maar het geld ook gebruikte om zijn studie en auto te betalen. De verdachte ontving de betalingen eerst via zijn bankrekeningen, maar later via Bitcoin.

Het OM wil ook de verdiende opbrengsten van de illegale handel in beslag nemen met een winstvordering. De rechter doet over twee weken uitspraak.