Het Leidse college van burgemeester en wethouders wil uiterlijk rond de zomer van dit jaar een definitief besluit voorleggen aan de gemeenteraad voor de bouw van het Indoor Sportcentrum aan de Telderskade.

Het college stelt de raad voor te kiezen voor hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid: gasloos en energieneutraal.

Het Indoor Sportcentrum moet vanaf 2022 de verouderde Vijf Meihal en de 3 Octoberhal gaan vervangen. In het nieuwe sportcentrum, bestaande uit twee hallen, gaat ook topsportschool het Leonardo College de gymlessen houden. De school krijgt zelf ook nieuwbouw, die komt aan de andere kant van de Telderskade te liggen.

Meer energie dan nodig

Doordat het volledige dakoppervlak wordt gebruikt voor zonnepanelen kan het gebouw zelfs meer energie opwekken dan het nodig heeft. Met het voortgangsbesluit wordt ook het voorlopig ontwerp vastgelegd en worden uitgangspunten vastgesteld voor gebruik, zoals tarieven, roosters en horeca. Ook worden voorwaarden gesteld voor het toevoegen van extra ruimtes. Tot slot worden de effecten van de prijsstijgingen in de bouwmarkt in kaart gebracht.

De Leidse binnensportverenigingen kunnen in het indoor sportcentrum terecht en ook is de nieuwe sportaccommodatie bedoeld als thuishaven voor eredivisiebasketbalclub Zorg en Zekerheid Basketball Leiden. Het nieuwe indoor sportcentrum krijgt tweeduizend tribuneplaatsen.