De gemeente Leiden gaat 8,6 miljoen euro betalen aan openbaar vervoersbedrijf ConneXXion voor een busremise aan de Rijnsburgerweg in Leiden.

Over enkele jaren wordt de forse locatie langs het treinspoor herontwikkeld. Er komen dan woningen.

Voordat die gebouwd kunnen worden, moet de bodem onder de huidige bebouwing worden gesaneerd. Daarmee is naar schatting nog eens zo’n half miljoen euro gemoeid.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over de aankoop van de busremise.

De garage wordt deze concessieperiode gehuurd door concurrent Arriva die in de regio het busvervoer verzorgd. Totdat in 2022 de nieuwe concessie gaat lopen verhuurt de gemeente de remise aan Arriva.

Daarna moet Arriva of een ander vervoersbedrijf dat tegen die tijd de aanbesteding wint een andere oplossing zoeken voor het laten 'overnachten' van de bussen.

De discussie over de stalling van bussen liep al, bij de locatiekeuze voor het nieuwe busstation bij Leiden Centraal wil de gemeente geen plek bieden aan bussen die er niets anders doen dan wachten. 

Oplossingsrichting is er al

Een oplossingsrichting voor het stallen van de bussen die niet in dienst zijn is er in principe al. Nu rijden de bussen vanuit alle windstreken naar het eindpunt bij station Leiden Centraal om daar voor een deel ook te 'overnachten'.

Het idee is om dat om te draaien. De bussen rijden dan naar een eindpunt elders in de regio, waar ze minder beslag leggen op schaarse ruimte.