De komende jaren wordt steeds 250.000 euro gereserveerd voor kunst in de openbare ruimte. Op die manier komt er deze raadsperiode een miljoen euro beschikbaar voor kunstwerken in de stad. 

Dat bedrag is hard nodig, vindt cultuurwethouder Yvonne van Delft: "Als je veel meer gaat verdichten door woningbouw en groen gaat toevoegen, kan ook kunst in de openbare ruimte een enorme toevoeging zijn".

Het gaat daarbij niet om traditionele 'sokkelkunst'. Wat voor kunst het wel moet worden, is onderwerp van gesprekken die de gemeente voert met cultuurmakelaar Mirjam Flik en het Cultuurfonds Leiden.

Mogelijk komt er een stadscurator, maar waarschijnlijker is een jury die gaat beoordelen welke aanvragen van kunstenaars gehonoreerd worden. "Dan ben je niet zo afhankelijk van één persoon," zegt Van Delft die ook graag zou zien dat de inwoners van Leiden een stem krijgen in het geheel".

D66 en PvdA stellen vragen over voortgang van fonds

Raadslid Susannah Herman van D66 vroeg de wethouder samen met PvdA-duoraadslid Marc Newsome naar de voortgang van het 'Lucas van Leydenfonds', zoals de pot met geld voor kunst in de openbare ruimte is genoemd.

De vragenstellers waren vooral bezorgd dat de eerste 250.000 euro zouden vervallen als het geld niet nog in 2018 wordt uitgegeven. Dat blijkt niet het geval. Het geld blijft beschikbaar en Van Delft komt volgende maand met een tijdspad voor de uitrol van de plannen. "En dan willen we daarna een vliegende start maken".