Museum Naturalis sluit vanaf maandag 3 september de deuren. Tot 2019 blijft het museum dicht vanwege een grote verbouwing. Een groot deel van het museum aan de Plesmanlaan is al langer dicht, maar de expositie GIF! van Freek Vonk was sinds oktober vorig jaar te bezoeken in het voormalige Pesthuis. Dit kan alleen nog tot zondag.

Het oude museumgebouw van Naturalis was ontworpen om 150.000 bezoekers per jaar te kunnen ontvangen, maar het aantal bezoekers steeg. In 2016 ontving het museum 410.000 bezoekers.

Ook heeft Naturalis meer ruimte nodig om het immense skelet van een Tyrannosaurus Rex en met de depotruimte worden uitgebreid om de collectie van 42 miljoen objecten te kunnen bewaren.

Tenslotte moet de nieuwbouw ook voldoende werkplekken gaan bieden voor het grote aantal medewerkers.

Verbouwing werd uitgesteld wegens rechtszaak

De verbouwing werd in maart 2017 uitgesteld nadat architect Fons Verheijen naar de rechter stapte. Hij was het niet eens met de plannen voor de verbouwing.

Verheijen had het gebouw ontworpen en volgens hem was er sprake van verminking van zijn ontwerp. Hij meende dat met de verbouwing inbreuk werd gemaakt op zijn auteursrecht.

Twee weken nadat de rechter de verbouwing stilzette, werd een schikking getroffen met Verheijen. Daarna mocht de verbouwing doorgaan.