Sinds afgelopen zondag rijdt er een nieuwe buslijn in Leiden die acht musea in de binnenstad verbindt met Corpus en Naturalis. Lijn 10 bestaat uit kleine museumbussen.

De buslijn heeft Leiden Centraal als begin- en eindpunt en rijdt elke twintig minuten, dagelijks tussen 10.00 uur en 17.00 uur.

"Volgend jaar gaan er twee musea opnieuw open in Leiden, dus potentieel hebben we heel veel instappers", aldus wethouder Yvonne van Delft (Cultuur).

Zondag maakten Van Delft, regiodirecteur Martijn van de Weijer (Arriva) en gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland de eerste officiële rit. Rond het middaguur vertrokken de eerste busjes, die te herkennen zijn aan hun opvallende ontwerp waarin de Leidse musea vertegenwoordigd zijn.

Passagiers kunnen gebruikmaken van de OV-chipkaart (studenten kunnen geen gebruik maken van hun gratis OV Reizen) of een losse buskaart kopen.

In oktober komt Arriva met een onbeperkt OV-museumlijn kaartje, waarmee bezoekers voor 4 euro een hele dag van de busdienst gebruik kunnen maken. Ook kijkt de vervoerder naar zogenoemde combi-tickets, waarmee mensen de toegangskaarten voor een museum tegelijkertijd met een ticket voor de bus kunnen afrekenen.