De gemeente Leiden gaat per direct geen nieuwe vergunningen meer afgeven om verkamering in Leiden tegen te gaan. Deze nieuwe regel geldt tot 1 juli 2019.

De verkamering zorgt voor forse overlast, meldt het college in een brief aan de gemeenteraad. "Omwonenden klagen onder meer over geluidsoverlast en grote aantallen fietsen op de stoep", is te lezen in de brief.

In de periode dat er geen nieuwe vergunningen worden afgegeven gaat het college werken aan nieuwe beleidsregels. Er gaat ook gelet worden op het verhuren van studio's in woningen.

Andere gemeenten

Andere gemeenten hebben al langer grenzen ingesteld. Zo heeft Enschede een maximumpercentage panden per straat of buurt dat mag worden verkamerd. Ook moeten er daar steeds tenminste twee reguliere woningen zitten tussen panden die verkamerd zijn. 

In Nijmegen gaan 's nachts extra toezichthouders de straat op om specifiek te reageren op overlast als gevolg van verkamering. Ook Amsterdam en Utrecht voeren een actief beleid hebben met betrekking tot verkamering en in Groningen en Enschede zijn in het verleden proeven gedaan met quota.

Keerzijde

Een strenger regime om overlast bij verkamering tegen te gaan, heeft ook een keerzijde. Zo wijst de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) erop dat dergelijke maatregelen kunnen leiden tot illegale onderhuur als er te weinig reguliere woonruimte voor studenten is.

Er werd al langere tijd in de Leidse politiek gepraat over de verkamering van de stad.