Tijdens de Lakenfeesten in Leiden op 23 juni in het Rapenburg wordt een zwemevenement gehouden ten bate van vluchtelingen. Doel van het evenement is om geld en kennis op te halen om minderjarige vluchtelingen te helpen met het vinden van een vervolgstudie in Nederland.

De deelnemers zwemmen 800 meter, vanaf het begin van het Rapenburg tot de finish bij het Van der Werfpark.

Comité Rapenburg Race is opgericht door Leidse studenten om samen met de Stichting AMADE Nederland  kinderen van vluchtelingen en jonge vluchtelingen zonder ouders, die in Nederland willen studeren de helpende hand te bieden.

''Met dit unieke zwemevent willen we een brug slaan tussen alle inwoners van Leiden, de Universiteit Leiden en een kwetsbare, maar talentvolle groep jonge vluchtelingen. Geweldig dat de universiteit ons hierbij steun'', zegt initiatiefnemer en voorzitter Axel Vos. Het gaat hem vooral om het bundelen van financiële en praktische hulp.

''Wij vinden dat dit past en misschien ook wel moet in een universiteitsstad die het ideaal van ‘vrijheid’ hoog in het vaandel heeft staan. Daar hopen wij met hulp van onder meer vele zwemmers, vrijwilligers, sponsoren, de universiteit en de gemeente een steentje aan bij te dragen.''

‘Middel tegen armoede’

Om dit doel te verwezenlijken wordt nauw samengewerkt met AMADE Nederland, een stichting die opkomt voor de rechten van kinderen waar dan ook ter wereld. ''Onderwijs is zonder meer het beste middel tegen armoede'', weet Aldo Verbruggen, president AMADE Nederland.

''Een opleiding biedt jonge vluchtelingen de kans zich een positie in de maatschappij te verwerven. Het versterkt hun gevoel van eigenwaarde. Op die manier wordt een verloren generatie migranten voorkomen.''