Modeontwerper Edwin Oudshoorn heeft dinsdag in Amsterdam het derde Leidse Laken gepresenteerd. De speciaal door hem ontworpen wollen stof is de derde in een serie van vijf ontwerpen waarmee Museum De Lakenhal sinds 2013 het Leidse Laken nieuw leven inblaast ter ere van zeven eeuwen Leids Laken.

Na de heropening in 2019 van het museum zijn de nieuwe Leidse lakense stoffen te koop in de museumwinkel.

Oudshoorn liet zich bij zijn ontwerp inspireren door de collectie Amphora-aardewerk van Museum De Lakenhal. De jurk wordt opgenomen in de museumcollectie en is later in het vernieuwde museum te zien. De heropening van het museum staat gepland voor voorjaar 2019.

Edwin Oudshoorn is de derde ontwerper na Christie van der Haak en Mae Engelgeer die een geweven wollen stof ontwikkelde, geïnspireerd op de collectie van het museum. Leiden stond zeven eeuwen lang bekend om zijn Leids Laken, een wollen stof van hoge kwaliteit. De laatste fabriek die deze stof produceerde sloot in 1977 de deuren.

De drie ontwerpers kregen de opdracht om een nieuwe stof te creëren op basis van oude ambachten en nieuwe technieken, net als de Leidse Lakens. Hiervoor kregen zij toegang tot de stoffen- en stalencollectie van het museum.