Met twee minuten stilte worden de Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ook in Leiden worden vrijdag bij verschillende monumenten herdenkingen gehouden.

Om 20.00 uur is het twee minuten stil bij monument Molen De Valk aan de Lammermarkt. De herdenking staat in het teken van de ontruiming van het Joods weeshuis aan de Roodenburgerstraat en het daarop volgende transport. 

Aansluitend zal stadsdichter Marianne van Velzen een gedicht voordragen, waarna de krans- en bloemlegging zal plaatsvinden.

Joodse Huizen

Van 11.00 tot 17.00 uur zijn er Open Joodse Huizen herdenkingen door de hele stad. Het evenement bestaat uit kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten in panden waar Joden hebben ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de bijeenkomsten worden persoonlijke verhalen over Leidse oorlogsslachtoffers verteld. Op deze dag vertellen directe getuigen, nazaten en kenners individuele verhalen over vervolging, verzet en bevrijding van Leidenaren.

Overige herdenkingen

Om 15.00 uur vindt de herdenking van de Gevallenen in de Slag om de brug bij Haagsche Schouw plaats. Twee uur later worden bij monument De Naald in Kooipark de door verraad omgekomen verzetsmensen in de Kooi herdacht.

Vanaf 18.30 begint de herdenkingsdienst in de Pieterskerk. Daar spreken burgemeester Henri Lenferink en journalisten Frits en Barbara Barend. Aansluitend vindt een stille tocht plaats naar de Lammermarkt waar de twee minuten stilte worden gehouden.