De tentoonstelling 'Nineveh', die afgelopen winter te zien was in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, is door lezers van het Museumtijdschrift en andere museumbezoekers gekozen tot Tentoonstelling van het Jaar 2017.

De tentoonstelling vertelde het verhaal over de stad Nineveh, die 2.700 jaar geleden de hoofdstad was van het Assyrische rijk. De stad lag in het huidige Irak, waar nu ongeveer Mosul ligt. Een tijdlang was de stad met hun 100.000 inwoners de grootste en belangrijkste stad van de wereld.

De Tentoonstelling van het Jaar is voor het eerst georganiseerd door het Museumtijdschrift, vanwege het dertigjarige jubileum. Er stemden ruim vijfduizend mensen via internet.

De andere genomineerde tentoonstellingen waren: 'Gek van surrealisme' van Museum Boijmans Van Beuningen, 'Robert Mapplethorpe, een perfectionist' in de Kunsthal, 'Small wonders' door het Rijksmuseum, 'Zuiderburen' van het Mauritshuis en 'Weerzien' in Museum De Pont'.

Daarnaast was ook de tentoonstelling 'Emanuel de Witte, meester van het Licht' door Stedelijk Museum Alkmaar genomineerd, 'Ferdinand Bol en Govert Flinck' van het Amsterdam Museum en Museum Het Rembrandthuis, 'Mata Hari' door het Fries Museum, en 'Tirzo Martha. No excuses!' van Museum Beelden aan Zee.