In Leiden zal er dit jaar voor het eerst het evenement Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet plaatsvinden in het kader van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Het evenement bestaat uit kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten in panden waar Joden hebben ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de bijeenkomsten worden persoonlijke verhalen over Leidse oorlogsslachtoffers verteld. Op deze dag vertellen directe getuigen, nazaten en kenners individuele verhalen over vervolging, verzet en bevrijding van Leidenaren.

Uniek verhaal

Elke locatie heeft haar eigen verhaal. Dit zal aan de hand van foto’s, films, dagboekfragmenten, gedichten, literatuur en muziek worden overgebracht. Hiermee wordt de geschiedenis van Leidse oorlogsslachtoffers kenbaar gemaakt.

Er zullen op tien locaties herdenkingen plaatsvinden in Leiden. Zo zal op de Breestraat 161 het verhaal worden verteld van Ernst en Jenny Loeb-Rose. Ernst Loeb was jarenlang voorzitter van de Joodse Gemeente in Leiden. Ernst, Jenny en twee van hun vijf kinderen kwamen om in diverse kampen. Op 4 mei komt hun kleindochter Jeanette Loeb spreken over het leven van haar grootouders.