Er komt voorlopig geen schaatstocht over de Leidse grachten. Dat werd bekend na metingen van de ijsdikte door de Stichting Leidse Elfstegentocht. Door de wind is het ijs minder dan 1 centimeter dik en op veel plekken ligt er nog helemaal geen ijs.

De acht tot tien kilometer lange Elfstegentocht over de Leidse grachten werd al vier keer eerder gereden en vond voor het laatst plaats in 1997.

Het is niet de verwachting dat er binnenkort wel een nieuwe Leidse Elfstegentocht verreden kan worden. Na zaterdag stijgen de temperaturen weer boven het vriespunt en het ijs zal in de tussentijd zeker niet hard genoeg aangroeien om de benodigde 12 centimeter dikte te halen.

“Er is nog nooit een Elfstedentocht in maart gereden, dus ik verwacht ook zeker niet dat er dan wel een Leidse Elfstegentocht plaatsvindt”, aldus voorzitter Tjeerd Scheffer namens de Stichting Leidse Elfstegentocht.

Startrecht

Mocht er eenmaal wel een Elfstegentocht komen, dan kan daar maar een beperkt aantal mensen aan meedoen. De organisatie denkt dat de populariteit, onder andere door sociale media, de afgelopen jaren flink gestegen is.

Mensen die verzekerd willen zijn van een startnummer kunnen hun startrecht afkopen. De kosten daarvoor zijn 2,50 euro per jaar.