De Universiteit Leiden is opnieuw gedaald op de toonaangevende wereldwijde universiteitsranglijst QS World University Ranking. De universiteit staat nu op plek 109, in vergelijking met plek 102 een jaar eerder. 

In 2014 wist de school nog positie 74 te behalen. Sindsdien is de waardering echter alleen maar gedaald. 

De Universiteit Leiden, die ook gevestigd is in Den Haag, heeft ruim 26.900 studenten. De meeste Nederlandse universiteiten zijn dit jaar gedaald op universiteitsranglijst. Alleen de technische universiteiten van Delft en Eindhoven wisten in rang te stijgen.

Delft is ook de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit, op plek 54. Vorig jaar was dat nog de 62e plaats. TU Eindhoven wist de 104e plaats te bemachtigen, vergeleken met 121 een jaar eerder.

Amsterdam

De universiteiten van Amsterdam (nummer 58), Utrecht (gedeelde plek met Leiden, 109), Wageningen (124), Rotterdam (147) en Maastricht (200) staan dit jaar minder goed aangeschreven. De Rijksuniversiteit Groningen blijft op de 113e plaats steken.

De QS World University Ranking beoordeelt ongeveer negenhonderd universiteiten, onder meer op academische reputatie, de reputatie bij werkgevers en het aantal keren dat wetenschappers worden geciteerd in toonaangevende bladen.