De Leidse vastgoedman Jan V. (67), die vastzit op verdenking van grootschalige belastingfraude, is donderdag veroordeeld tot een taakstraf van 24 uur. De man zou een muur hebben vernield. 

V. stond voor de politierechter in Den Haag, omdat hij in de zomer van 2016 de muur van het woonhuis van architect Reinier Verbeek aan de Nieuwe Rijn zou hebben vernield, meldt het Leidsch Dagblad donderdag.

De vastgoedman sloopte in 2013 een pand naast het huis van Reinier Verbeek. In de sloopvergunning stond dat hij de muur die gedeeld wordt met het pand van Verbeek, moest isoleren.

Verbeek besloot dit uiteindelijk zelf te doen, omdat Jan V. weigerde. Daarop zou V. de isolatielaag hebben vernield. Zelf ontkent hij dit. Bovendien zegt V. dat de muur van hem is. De man zei dan ook in hoger beroep te gaan. 

Politierechter

V. deed zijn eigen verdediging en had volgens de krant zijn gehoorapparaat niet meegenomen. Daardoor werd het een gesprek op luide toon met de politierechter, die hem veroordeelde tot een taakstraf van 24 uur.

De man zit momenteel vast op verdenking van belastingfraude en zal de werkstraf voorlopig dus niet uit kunnen voeren. Het bedrag dat de Belastingdienst is misgelopen bedraagt naar schatting vele tonnen, werd al eerder bekendgemaakt. Ook wordt V. verdacht van bedreiging en vernieling. Het onderzoek naar de verdachte loopt nog. 

In 2010 werd V. al eens veroordeeld voor mishandeling. Hij gooide toen een steen naar Reinier Verbeek.