Marianne van Velzen heeft de wedstrijd voor de nieuwe stadsdichter van Leiden gewonnen. Hiermee is ze de eerste vrouwelijke stadsdichter van de sleutelstad. 

Tijdens de finale die woensdagavond werd gehouden bij BplusC in de Nieuwstraat, liet Marianne van Velzen de drie andere finalisten achter zich. Dat waren Ditmar Bakker, Gerard Schelvis en Egon Snelders.

De genomineerden moesten in twee rondes uitkomen en deden dat met zowel eigen werk als met gedichten waarvan de inkt nog nat was, omdat ze ter plekke nog een opdracht hadden gekregen.

Ze moesten een gedicht schrijven over de nieuwe Catharinabrug en ook over de komende gemeenteraadsverkiezingen. Zo konden ze laten zien in staat te zijn in te kunnen haken op de actualiteit, iets wat een stadsdichter moet kunnen. 

Functie

Na twee rondes namen de twee overgebleven favorieten het tegen elkaar op om de eindzege. Het publiek koos daarvoor voor Ditmar Bakker, de jury voor Marianne van Velzen.

De jury, bestaande uit Willeke van der Meer van boekhandel Kooyker, kunstredacteur Theo de With van het Leidsch Dagblad en wethouder Paul Laudy, koos uiteindelijk unaniem voor Van Velzen. Ze vervult de functie de komende drie jaar.