De westerstorm die donderdag voor veel overlast zorgt in Leiden, is in kracht afgenomen. Wel is als gevolg van de harde wind op diverse plekken in de stad schade ontstaan. 

Volg hier ons liveblog

Op verschillende plekken is dakbedekking van woningen losgekomen en zijn bomen omgewaaid. In de Os en Paardenlaan heeft de zware westerstorm voor flinke schade gezorgd aan een oud schoolgebouw. Een flink deel van het dak kwam daar los en waaide in een boom. Die brak door het gewicht doormidden. Er raakte niemand gewond.

De Witte Singel in Leiden is aan het begin van de middag een half uur gedeeltelijk afgesloten geweest omdat verschillende zonnepanelen door de storm van een dak werden geblazen. De  brandweer heeft een van de weggewaaide zonnepanelen uit een boom moeten halen. De panelen zijn door de opgelopen schade onbruikbaar geworden.

Aan de Rijn en Schiekade is een van de grote bomen omgewaaid die daar langs het water staan. De boom kwam deels op een geparkeerde auto terecht. Ook in de tuinen achter de woningen hebben afgewaaide takken voor schade gezorgd.

Code rood

De wind in de westelijke kustprovincies kan een snelheid van 130 kilometer per uur bereiken. Het KNMI gaf code rood af en waarschuwde reizigers om voorbereid te zijn. Sinds 14.00 uur geldt de waarschuwing 'code geel'. Inmiddels is deze opgeheven. 

De politie waarschuwt automobilisten uit te kijken op de weg. Op de N206 is een paal met verkeersborden omgevallen.

Dienstregeling

De NS heeft het treinverkeer landelijk platgelegd vanwege de westerstorm. Door de harde wind zijn veel bovenleidingen beschadigd geraakt en zijn bomen en takken op het spoor gevallen. Ook hebben verschillende stations te maken met stormschade. "Om deze reden zijn ProRail en NS genoodzaakt nu de dienstregeling te staken."

"Reizigers moeten er rekening mee houden dat door het grote aantal storingen herstel ook na de storm even kan duren en dat er beperkingen in het treinverkeer zijn", staat op de website van de NS te lezen.