Leiden en de rest van het land hebben woensdag te maken gekregen met een westerstorm. De Hortus Botanicus hield de deuren gesloten vanwege de zware windstoten.

"De tuinen en tropische kassen zijn vandaag niet toegankelijk. Wel kunt u terecht in het café en de winkel", liet de Hortus Botanicus weten. 

Volgens fotopersbureau AS Media is woensdag door de storm het dak van bouwmaterieelbedrijf HuurMaat aan de Hallenweg van het pand afgewaaid. Ook zouden er scheuren in het bedrijfsgebouw zijn ontstaan. 

Een woordvoerder van de veiligheidsregio Hollands-Midden meldde aan NU.nl dat er in Leiden en omgeving zeven schademeldingen zijn binnengekomen.

Ook is woensdag geen restafval opgehaald uit de ondergrondse containers en worden de bovengrondse glas-, papier-, en plasticcontainers niet geleegd in verband met de harde wind, aldus de gemeente Leiden. "Vanaf morgen worden de werkzaamheden hervat zoals gebruikelijk."

Code geel

Het KNMI gaf code geel af en waarschuwde voor zware tot zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur, die op grote schaal konden voorkomen. 

Rijkswaterstaat adviseerde weggebruikers de weersverwachting en verkeersinformatie in de gaten te houden. Vooral automobilisten met een aanhanger en het vrachtverkeer moesten extra alert zijn.