Amito Haarhuis volgt per 1 april 2018 Dirk van Delft op als directeur van Rijksmuseum Boerhaave. Van Delft gaat na bijna twaalf jaar als directeur van het museum met pensioen.

Haarhuis (1967) is momenteel adjunct-directeur van NEMO Science Museum in Amsterdam.

Douwe Breimer, voorzitter van de Raad van Toezicht, is verheugd met de benoeming van Haarhuis: "Amito Haarhuis heeft in de directie van NEMO veel ervaring opgedaan en beschikt over een uitgebreid en relevant netwerk in de museumwereld."

Volgens de voorzitter heeft Van Delft het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave op de kaart gezet. "Het is aan Amito Haarhuis om Rijksmuseum Boerhaave als belangrijkste wetenschapsmuseum van Nederland nog verder te doen groeien en bloeien."

Collecties

Bioloog en educatieprofessional Haarhuis heeft veel zin in zijn nieuwe baan: "Rijksmuseum Boerhaave heeft een van de belangrijkste wetenschapshistorische collecties ter wereld. Ik zie het als mijn belangrijkste opdracht de naamsbekendheid van het museum op zowel nationaal als internationaal terrein verder uit te bouwen."

Van Delft, die terugkijkt op een directoraat van bijna twaalf jaar, heeft op verzoek van de Raad van Toezicht de regie gevoerd over de grootscheepse herinrichting en daarvoor zijn pensioen uitgesteld. Onder leiding van Dirk van Delft zijn, sinds zijn aantreden in 2006, de bezoekersaantallen explosief gestegen tot boven de 100.000.

"Ik zag het als mijn grote uitdaging om dit prachtige museum – altijd al gewaardeerd door bèta-kenners – ook aantrekkelijk en relevant te maken voor mensen met een andere achtergrond", aldus Van Delft.