Een speciaal interventieteam voor het transitieproces van ROC Leiden is niet langer nodig. Dat schrijft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) in een brief aan de Tweede Kamer.

De mbo-school werd onder toezicht van een interventieteam geplaatst nadat de school bijna failliet was gegaan aan hun nieuwe schoolgebouw. Het team werd opgericht om het transitieproces van ROC Leiden te volgen.

Inmiddels is de situatie zodanig stabiel dat de toezicht op hun activiteiten niet langer in handen is van een speciaal interventieteam, maar van de inspectie. Volgens de laatste tussenreportage heeft de school "flinke stappen gezet" bij de verbetering van de onderwijskwaliteit en hun financiële positie.

Het ROC Leiden is afgelopen september gefuseerd met het ID College. Zij gaan samen verder als mboRijnland. De inspectie zal de vorderingen van het nieuwe mbo-college volgen om te controleren of zij verdergaan op de positieve weg die het ROC Leiden heeft ingeslagen.

Problemen

De Leidse mbo-school kwam in de problemen doordat de kosten voor een nieuw gebouw opliepen van 40 miljoen euro naar 220 miljoen euro. De oppervlakte van het gebouw groeide ook van 32.000 vierkante meter naar 100.000 vierkante meter.

Bussemaker sprong in 2015 bij met 40 miljoen euro aan noodsteun.