Studentenverenigingen in Leiden hebben een toenemend aantal leden erbij gekregen. De stijging gaat in tegen de landelijke cijfers, waar juist een daling te zien is.

Dat laat de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (P.K.v.V.) weten aan NU.nl.

Bij studentenvereniging Minerva (464 nieuwe leden) en Augustinus (391 nieuwe leden) werd dit jaar een recordaantal studenten toegelaten. Vanwege het hoge aantal aanmeldingen werd bij Augustinus en SSR (210 nieuwe leden) een ledenstop ingevoerd. Ook bij studentenvereniging Quintus (275 nieuwe leden) is een stijgende lijn te zien.

Samen met V.S.L. Catena (92 nieuwe leden) zijn dit de vijf grootste gezelligheidsverenigingen, samen ook wel MASCQ genoemd.

De Leidenaren zien al een paar jaar het aantal aanmeldingen toenemen. Deze trend gaat in tegen de landelijke cijfers; daar is te zien dat het aantal aanmeldingen dit jaar licht is gedaald van 9.986 leden vorig jaar naar 9.862 aanmeldingen dit jaar.

Dat de daling zich niet in Leiden voor doet, komt volgens de P.K.v.V. vanwege de rijke vereningscultuur in de studentenstad. Daarnaast heeft Leiden een hoog ledendichtheid en is er een groot en uitgebreid aanbod van verschillende verenigingen in de stad.